fredag 30. april 2010

Utvikling av både planter og mennesker

Jeg opplever, som jeg har skrevet tidligere, våren på Kaulum gård for første gang. Små overraskelser dukker opp her og der og jeg starter hver dag med en liten hagevandring for å få med meg alle stadier og utviklingen som går så utrolig fort. Nå er det altså rabarbraen som opptar meg. Under det ene syrintreet er det faktisk hele tre tuer med rabarbra!




Jeg hart aldri sett den spire før og må vel innrømme at jeg aldri har tenkt på at den er liten før den blir stor og spiselig. Jeg har alltid vært dypt fasinert av karsporeplanter, spesielt bregner. Det som tiltaler meg mest med bregner er måten de unge plantene folder seg ut og noe av det samme finner jeg i rabarbraen. Den kommer som små røde klumper og så kommer bladene som miniatyrblader av de store vi ser senere på våren/sommeren. Jeg observerer det hele ganske betatt og gleder meg til den er "klar til bruk".




Nå må jeg nesten si at jeg aldri har vært spesielt begeistret for verken rabarbrakake eller rabarbrasuppe eller andre ting som har inneholdt rabarbra. Nå gleder jeg meg derimot til å lage nettopp disse og til å både spise og servere dem til sommergjestene på Kaulum gård. Lurer på om det betyr at jeg begynner å bli voksen.....

Avslutter dette innlegget med et bilde tatt fra den øverste delen av jordet ovenfor gården. Flott utsikt over Helgøya og Mjøsa og over på Kapp hvor snøen fortsatt ligger på fjellene. Mange av naboene har allerede begynt våronna og bonden på Kaulum forbereder nå maskiner og redskap for det som bare kan karakteriseres som noe av det mest meningsfylte en person kan gjøre: Å produsere mat!



søndag 25. april 2010

Nytt familiemedlem


Den lille familien på Kaulum gård har fått et nytt tilskudd som nå utforsker våren og livet med stor nysgjerrighet og glede. Han heter Oliver og er en sjarmerende blanding av leonberger, rottweiler, border collie og engelsk setter. Han har bodd her i en drøy uke og sjarmerer alle han møter i senk.

På bildet over ser dere han posere foran gullstjernene (Gagea lutea) som dukker opp blant blåveis (Hepatica nobilis), i plenen og under bærbuskene. Søte, små blomster som bidrar til farger og liv i hagen. Oliver likte de godt, men enda bedre syns han det var med påskeliljene som er på vei opp i plenen foran huset. De jaktet han med stor konsentrasjon til frua på Kaulums høylytte protester. Det et tydelig at han har sansen for gult!



Etter en økt med raking hvor hans bidrag for det meste bestod i å bjeffe på, jakte på og bite i raken var det tid for mat og en liten lur. Han ser ut til å trives godt både i buret sitt på kjøkkenet og i sengen på verandaen, men favorittstedet har allikevel blitt på en flik av et teppe halvveis under stolen på biblioteket. Og når han sover der er det lett og tenke at "den som sover synder ikke" og tilgi han den ville jakten på vårblomstene i hagen....


søndag 18. april 2010

Utstyret er på plass

Lørdag tok vi turen på det lokale Innkjøpelaget på Nes og handlet inn diverse utstyr jeg tenger for å virkelig sette i gang i hagen. Det ble både kultivator, plantespade og en kombinert rake/hakke.



Jeg ønsket meg egentlig hageredskap i fint blomstermønster, men da satte bonden på Kaulum ned foten gitt. Han sa at vanlig redskap fra Fiskars var solid og greit og at det gjorde samme jobben, om ikke bedre som det med blomster. Så jeg satset jeg på rødt tema og ble i grunnen ganske fornøyd med det! Vi har to store bed i hagen hvor det nå kommer opp tulipaner og påskeliljer. I tillegg har jeg funnet bladene fra store valmuer og rosene vi plantet i fjor ser ut til å ha overlevd vinteren fint.



Å jobbe med jorden er utrolig fint. Både lukten og synet av jord er skikkelig vår for meg. Jeg gleder meg til å komme skikkelig i gang i bedene og kanskje etablere noen nye på andre siden av huset. Der er det i midliertidig skygge store deler av dagen så om noen har tips til stauder og planter som liker skygge tar jeg mer enn gjerne imot. Mens jeg venter på at jorden og luften bli litt varmene satser jeg på å plante småblomstret stemor i krukker som kan bidra til et vårlig preg på inngangspartiet.


mandag 12. april 2010

Den første våren


Vi, min mann og jeg, tok over Kaulum gård i fjor sommer/høst og jeg utforsker nå hagen med stor glede og nysgjerrighet. Det er en veletablert hage med mange hemmeligheter og jeg fryder meg over å vandre rundt og avdekke små og store spirer. Hva skal de bli? Er det tulipaner? Og hvilken farge får de? Har rosene overlevd vinteren tro? At vi fant nærmere ti tuer med blåveis var uten tvil søndagens høydepunkt tillegg til det fine været selvfølgelig.


 

I samme runde som blåveisen ble avdekket under tykke lag med blader fra hestekastanjen fant vi denne nøtten som hadde begynt å spire. Flott, ikke sant? Jeg nyter livet med egen hage og at vi er i startfasen med å forme den slik vi vil ha den. Men akkurat nå skal jeg ta vare på tiden og nyte blåveisen som titter frem både her og der....