onsdag 1. september 2010

Hvem kan vel styre været?

Vi som bor på, og driver gård vet hvor avhengig man blir av været. Nå er de altså tid for skuronn og vi vandrer hvileløst fra vindu til vindu for å se om det snart kan stoppe å regne. Bygget skulle vært skåret for flere uker siden og for hver dag som går ser åkeren enda litt stusseligere ut. Enda litt gråere ut. Og enda litt tynnere ut.


Nå er det meldt stabilt bra utover uka og alt er klart til å kjøre i morgen. Det er bonden på Kaulum som har ansvaret for denne delen av gårdsdrifta (også), for å treske har jeg aldri fått dreisen på. Det krever at føreren er oppmerksom hele tiden, justerer fart på både tresker og skjærebord samtidig med å følge med på tanken og at det ferdig treskede kornet er så rent som mulig. Jeg har funnet min rolle med å sørge for at bonden bruker støvmaske, ikke stresser så mye at han tar sjanser, drikker nok vann og å dokumentere arbeidet.


Nå skal jeg reise bort i to uker akkurat når skuronna tar til og det er litt vemodig. Jeg går glipp av lukten av nytresket åker og stemningen som jeg er så glad i. MEN at jeg får tilbringe to uker i vakre Namibia gjør at jeg ikke ser noen grunn til å klage. Kanskje blir det et blogginnlegg derfra også?


Jeg deler heller bilder fra fjorårets skuronn med dere da det var fantastisk vær, god avling og vår første høst som husbondfolk på Kaulum. DET var en spesiell høst på alle måter og en tid vi for første gang høstet av alt hagen og gården hadde å by på.


Til slutt vil jeg ønske alle bønder lykke til med innhøsting!